Ως ένα μέτρο για την έξοδο από την κρίση
(Δημοσιεύτηκε στην Ημερήσια Εφημερίδα της Κοζάνης "Πρωϊνός Λόγος" στις 20/11/2008)
Η παγκόσμια οικονομία περνά μεγάλη οικονομική κρίση, τη μεγαλύτερη ίσως των τελευταίων 50 χρόνων. Η Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος βιώνει το πρόβλημα με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Μετά την έξοδο από την κρίση, όταν αυτό γίνει, οι ειδικοί λένε πως θα επέλθουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και της οικονομίας συνολικά. Ζητούμενο για την Ελλάδα είναι, όχι απλά η έξοδος από την κρίση, αλλά η βελτίωση της θέσης της απέναντι στις άλλες χώρες ή του γενικού μέσου όρου, στο νέο οικονομικό περιβάλλον.
Για να βγούμε ωστόσο από την κρίση, πέρα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή τον τομέα της οικονομίας γενικότερα και ανεξάρτητα από το αν στο νέο οικονομικό περιβάλλον ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός περιορισθεί χάριν των δημοσίων επενδύσεων, θα πρέπει να αλλάξουμε τη σχετική κουλτούρα. Οι Έλληνες πρώτα και ύστερα η κυβέρνηση. Να επαναφέρουμε το «επιχειρείν» στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, αφού αυτό αποτελεί έμφυτη κλίση της φυλής μας και συμπτωματικά, συνιστά θεμελιώδη αρχή της οικονομίας.
Να απαλλαγούμε από την εσωστρέφεια και τη μιζέρια, όπως αυτή τελευταία εκφράζεται με τις ίντριγκες των καλόγερων, τα χρυσόβολα των βυζαντινών αυτοκρατόρων και το όλο κλίμα της σκανδαλολογίας που καλλιεργεί κυρίως, η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση – όχι ότι αυτά δεν πρέπει να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να αναγνωρίσουμε το «έργο» συμπολιτών μας που ασκούμενοι επιχειρηματικά συμβάλλουν στην παραγωγή του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, προσφέροντας ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα στους τομείς που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής ή τα παραγόμενα προϊόντα είναι υψηλής τεχνολογίας. Να τιμήσουμε όσους δραστηριοποιούνται αυτόν τον καιρό στο εξωτερικό, τις βαλκανικές και τις παρευξείνιες χώρες, εισάγοντας στην Ελλάδα πόρους, εξάγοντας στις χώρες αυτές ήθη, γλώσσα, πολιτισμό και ασκώντας επιρροές. Να μην περιοριζόμαστε στην ανάδειξη των όποιων αρνητικών λειτουργιών κατά την άσκηση των επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως αυτή της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων και ενίοτε της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων, που βεβαίως ως φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν.
Σε τοπικό επίπεδο, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει ανάλογα να πορευθούν. Τύπος έντυπος ή ηλεκτρονικός, αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς να γράψουν, να μιλήσουν, να στηρίξουν ηθικά ή με μέτρα, να διαφημίσουν, να προβάλλουν, υπηρεσίες και προϊόντα που παρέχονται και παράγονται στις περιοχές, συμβάλλοντας ταυτόχρονα οι τοπικές επιχειρήσεις και στον σκοπό της περιφερειακής ανάπτυξης και της ισόρροπης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας. Να άρουν την μονομέρεια προς τα πολιτιστικά κυρίως γεγονότα τα οποία παράγουν πολιτισμό, αλλά δεν γεμίζουν το στομάχι, όπως θα έλεγε ο φτωχός πλην όμως σοφός Καραγκιόζης. Στο νομό Κοζάνης ελάχιστοι γνωρίζουν πως μονάδα έτοιμου σκυροδέματος παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα τσιμέντου, ή μονάδα ξύλινων κουφωμάτων πουλά σε όλα την χώρα αξιόπιστα, καλαίσθητα και φημισμένα κουφώματα, ή μονάδα στον κλάδο της διατροφής ανταγωνίζεται με επιτυχία άλλες του κέντρου.
Εν κατακλείδι, η επιχειρηματικότητα, πέρα από τα αναγκαία μέτρα στήριξης, χρειάζεται αποκατάσταση της φήμης της και ψυχολογική υποστήριξη. Το «επιχειρείν» αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων. Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και με αυτόν τον τρόπο – τρόπος ελάχιστα τονισμένος – μπορεί να μειώσει τις συνέπειες για την χώρα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση και να την φέρει στην αφετηρία της νέας εποχής με τις καλύτερες προοπτικές.
.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου